200 years that changed the world

De curand am gasit pe YouTube.com un filmulet destul de impresionant.

Cei de la Gapminder ne prezinta printr-o animatie foarte reusita cum au evoluat statele lumii din punct de vedere economic si din punct de vedere al sanatatii in ultimii 200 de ani, folosind indicatorii venit/persoana si   speranta de viata.

Filmuletul este destul de edificator si reprezinta in opinia mea o resursa valoroasa, cu toate ca,  s-ar mai fi putut introduce cativa indicatori, ca sa ne putem crea o imagine mai de ansamblu.

Mai jos se afla filmuletul, pe care vi-l recomand cu caldura.

Va cam da de gandit nu?

3 răspunsuri

 1. foarte tare animatia astora, dar dupa cum ai zis si tu, cam sunt necesari si alti indicatori, pentru ca de exemplu la sanatate pare a cam fi trasa de par.

 2. Sanatatea asta la ce se refera?La faptul ca da benga in om si se duce val-vartej la farmacie si ia cel mai scump medicament. ca deh, ii permite income-ul?Nu cumva e inclus si sporul natural acolo?Si ajungem si la sfera politicului astfel, ca influenteaza sfera sociala, nu fara impact in economie.Nu ma da pe spate graficul, desi e interesant de urmarit, dintr-un singur motiv: nu e nevoie de rocket science sa iti dai seama ca economia Chinei e pe val, si nici de grafice cu istoricul evolutiei unei societati.Ceea ce face nenea asta in clip seamana izbitor cu o analiza bursiera,a observat un trend crescator, ok, dar asta nu ne da nicio garantie ca lucrurile vor evolua intocmai.Si ajung intr-un final sa va dau dreptate amandorura, e nevoie si de alti indicatori.Care sunt acestia, discutia ramane deschisa.

  • Pai acel indicator este dupa cum zic si ei, speranta de viata (un indicator ce intra in componenta indicelui dezvoltarii umane), care poate fi explicat cam asa:numarul mediu de ani de viata pe care ii are de trait o persoana de la nastere pana la varsta limita , considerand ca persoana va trai in conditiile mortalitatii din perioada pentru care s-a facut tabela de mortalitate.
   Mie personal imi place animatia lor si oricum ideea, pentru ca fie vorba intre noi, sunt un mare fan al „timpului” si deci imi place sa vad cum au evoluat anumite aspecte legate de societatea umana, natura etc de-a lungul secolelor 😀
   Graficul respectiv poate fi elocvent doar din punct de vedere economic(ca este ajustat cu inflatia, deci este destul de util din acest punct de vedere).
   Cat despre asemanarea cu cele bursiere, ai totala dreptate 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: